Celanders förlag
Skönlitteratur, historia och samtidsanalys
Libyenkrigets geopolitik

Bokdata

Ola Tunander: Libyenkrigets geopolitik
Översättning: Christer Lundgren
Danskt band 120 sidor
ISBN: 978-91-979413-0-3
Utgivningsdatum 01.12.2012

Beställ

Alla böcker:

Abigails liv
av Chris Abani

Antonio Gramsci. Intellektuell och politisk biografi
av Antonio Santucci

Att kyssa en kvarleva
av Maura Dooley

Avfällingen – Lawrence efter Arabien
av Bengt Abrahamsson

Bangladesh – i förändringens tid
av Bo Kramsjö

Bevara alliansfriheten – nej till Nato-medlemskap!
Anders Björnsson & Sven Hirdman (red)

Bilal
av Fabrizio Gatti

I Bildts tid
av Anders Björnsson

Darfur, konfliktens bakgrund
av Julie Flint & Alex de Waal

”Den här gången gick vi för långt”
av Norman Finkelstein

Den kravmärkta människan
av Malin Ideland

Den sista gåvan
av Abdulrazak Gurnah

Den tredje passageraren
av Tony Johansson

Det förlängda ögonblicket
av Anne-Sofie Nielsen

Det nya nuet
av Bo Gustavsson

Det är så här det är
av Selima Hill

Eldträd tidig morgon
av Mattias Jeschko-Edberg

En hedersam kvinna
av Jennie Silis

Flyktingkrisen och den svenska modellen
av Anders Nilsson & Örjan Nyström

Försvaret främst
Anders Björnsson (red)

Graceland (slutsåld)
av Chris Abani

Graceland (pocket)
av Chris Abani

Haiti 2004
av Peter Hallward

Historier om herr Keuner
av Bertolt Brecht

Högerpopulismen dissekerad
av Magnus E. Marsdal

Kapitalismen – en spökhistoria
av Arundhati Roy

Kartusianklostret i Parma
av Stendhal

I morgon Brasilien
av Björn Kumm

Imperiets skugga
av John Newsinger

Jihadisternas återkomst
av Patrick Cockburn

Lagen mot krig
av Rolf Andersson, Mats Björkenfeldt, Per Boström och Lars-Gunnar Liljestrand

Libyenkrigets geopolitik
av Ola Tunander

Migritude
av Shailja Patel

Moraliska småskrifter
av Giacomo Leopardi

Nattens sång
av Chris Abani

Nekropol
av Boris Pahor

När gatan tog mediemakt
av Jan Myrdal

Obamasyndromet
av Tariq Ali

Omprövningar
av David Brolin

Ordet i min makt
av August Strindberg

Paradiset
av Abdulrazak Gurnah

Podemos
av Lotta Elstad

På tvärs
av Jan Myrdal

Resan till Barbarien
av Jan Myrdal

Rolles sista resa
av Carita Andersson

Skuggans årstid
av Léonora Miano

Släpljus och vingar
av Roy Isaksson

Som i en erövrad stad
av John Newsinger

Stora världen
av David Malouf

Sverige, Nato och säkerheten
Lars Ingelstam (red)

Sören Wibe: Fritänkare och vägbrytare
Jan Å. Johansson (red)

Tretton
av Mia Berner

Trottoaren i Teheran
av Pär Fredborn Larsson

Tyskland, vårt Tyskland
av Kurt Tucholsky

Tystnadens Europa
av Helle Larssen

Utan framtid
av Natacha López och Mårten Björk

Vad var kommunismen?
av Tariq Ali

Välkommen till Himmelsta
av Hanna Landahl

Älska din dröm
av Yvan Sagnet

Den häpnadsväckande berättelsen om 16-årige Elvis Oke som lever med sin alkoholiserade far i ett slumområde i jättestaden Lagos, Nigeria. Elvis drömmer om ett liv i frihet, utanför slummen och bortom faderns kontroll. Han försöker försörja sig som Elvisimitatör, men det går inte så bra. Pank, i våldsam konflikt med sin far och utan något arbete i sikte frestas han att ge sig in på en brottslig karriär. Så börjar hans irrfärder i Lagos undre värld.

Ola Tunander

Humanitär intervention eller kolonialkrig?

En kritisk granskning av Libyenkriget 2011. Tunander visar hur överdriven, snedvriden och förvriden mediernas rapportering var. Boken är ett försök att ge en mer balanserad bild av Libyenkriget 2011.

Den svenska insatsen i Libyenkriget 2011 genomfördes under stor politisk enighet. Svenska medier och opinionsbildare presenterade nästan utan undantag kriget som frihetslängtande människors uppror mot en avskydd diktatator. Genom en ingående granskning av tillgängliga källor visar Ola Tunander att konflikten i Libyen inte bara var betydligt mer komplicerad utan att inbördeskriget i Libyen redan från början utkämpades med utländskt deltagande på rebellsidan. Upproret var noga planlagt, liksom anklagelserna om igångsatt eller befarat folkmord samt hela strategin för att med mänskliga rättigheter som täckmantel motivera ett storskaligt angrepp lett av Frankrike, Storbritannien och USA och med användande av styrkor från Qatar för att leda rebellstyrkorna på marken. De värsta och flesta förbrytelserna under striderna begicks av rebellerna.

Recensioner

Magnus Dahler Norling recenserar Libyenkrigets geopolitik i den norska tidskriften Rødt och avslutar med orden

Med tanke på Norges viktige rolle i bombetoktene mot Libya fortjener Tunanders bok å få oppmerksomhet i norsk debatt. (130408)

Oskar Skogberg är mycket kritisk i sin recension av Libyenkrigets geopolitik i den finska tidskriften Ny Tid

Tunander ställer sig ytterst negativ till vad han kallar de ”globala massmedierna”. Enligt honom var de antingen manipulerade eller så valde de medvetet att presentera de libyska rebellerna och interventionen i en positiv dager. Anklagelserna verkar i sig inte vara helt obefogade, men situationen blir problematisk då läsaren inser att Tunanders källmaterial till stora delar består av just medieprodukter. (130415)

Per Gahrton försöker nyansera den gängse bilden av "insatsen i Libyen" och det pågående inbördeskriget i Syrien utifrån Ola Tunanders Libyenkrigets geopolitik och Mohamed Omars Den syriska tragedin (Fria Tidningen)

om man ska tro Ola Tunander, professor vid det anrika norska fredsforskningsinstitutet PRIO, var det inte mycket som var som det syntes vara i västliga och många arabiska, inte minst Qatar-styrda al-Jezira. Det var inget ”humanitärt krig” mot ett Gaddafiplanerat ”folkmord”, utan snarare ett nykolonialt fransk-brittisk-amerikanskt erövringskrig för att vinna kontrollen över oljekällor (130220)

Åke Kilander recenserar Libyenkrigets geopolitik i Folket i Bild/Kulturfront (ej på nätet). Han skriver bland annat:

Ola Tunander gräver föredömligt bland källorna – han läser till exempel Gaddafis tal! – och visar övertygande att att den bild av kriget, som pumpades ut och dominerade i början av kriget, var grundfalsk. (nr 2, 2013)

Carl Magnus Juliusson recenserar Libyenkrigets geopolitik i Tidningen Kulturen. Han skriver bland annat:

Ola Tunander har skrivit en viktig bok för alla att läsa. Den erbjuder en kort men intensiv inblick i en utrikespolitik där koloniala krig maskeras som humanitära interventioner av ett vilselett FN och civila får betala med sina liv. Allt sker framför ögonen på oss. Och vi kan ingenting göra. (130119)

I en kort replik bemöter Ola Tunander i Expressen Aron Lunds anklagelser nedan. Tunander skriver

Aron Lund har tagit upp min bok Libyenkrigets geopolitik i Expressen, men i stället för att skriva om boken lyfter han fram anklagelser: jag skulle ha antytt Israels ansvar för allt från terrorism i Norge till krigsplaner mot Libyen. Det är falska anklagelser. (130114)

Erik Anderson recenserar Libyenkrigets geopolitik i Proletären och avslutar sin recension med orden

Tunanders bok är nyttig läsning för alla som önskar genomskåda dimridåerna kring de västerländska kolonialkrigen. (130110)

I en artikel i Arbetet med rubriken Om konspirationsteorier diskuterar John Swedenmark bland annat Libyenkrigets geopolitik. Swedenmark skriver att Ola Tunanders bok är

en grundlig genomgång av det politiska maktspelet kring den invasion som ledde till Gadaffis död och regimens fall. Nyhetsrapporteringen och de officiella bevekelsegrunderna byggde på skicklig propaganda, visar Tunander; invasionsplaner var klara långt i förväg och det folkliga uppror som visades upp för omvärlden var en fejk med många motsägelser i. Istället skisserar han upp de verkliga maktspelen och de många oheliga allianserna mellan intressen av alla möjliga slag. (130109)

Dag Østerberg, nestor inom den norska sociologin, ägnar sin krönika i Klassekampen åt Ola Tunanders Libyenkrigets geopolitik och avslutar med följande ord

Fester man, som meg, lit til Ola Tunanders bok, kommer man ikke forbi å slutte at Norge har vært delaktig i en politisk forbrytelse: Angrep på en suveren stat, med store ødeleggelser og titusener døde som følge. Offentligheten er blitt ført bak lyset, hva enten norske myndigheter selv er blitt ført bak lyset, eller ikke. Daværende forsvarsminister Grete Faremo sa til de norske flyverne som deltok i bombingen av Libya at de hadde «levert prestasjoner i verdensklassen.» Dette er vel det mest kyniske en norsk forsvarsminister noen gang har uttalt. (130109)

Aron Lund sågar Libyenkrigets geopolitik i Expressen med orden

Tunanders bok utmynnar olyckligtvis inte i en sansad justering av historieskrivningen - bara i spegelvända förenklingar och ännu mer hysteriska konspirations­teorier. (130104)

Sören Sommelius recenserar Libyenkrigets geopolitik i Helsingborgs dagblad och frågar sig

En fråga som jag återkommer till under läsningen är: Hur kunde det komma sig att svenska politiker över hela det politiska fältet så aningslöst ställde upp på ett så orättfärdigt och destruktivt krig? (130102)

Ann Charlott Altstadt formulerar vänsterns vånda inför konflikterna i Libyen i Flamman med orden

Men frågan är vad jag ska göra med all denna information? Jag vill inte heja på en diktator som Gaddafi även om situationen i dagens Libyen är förfärlig. Kriget pågår fortfarande, landet splittrat i statstater och den form av välfärdsstat som fanns tack vare oljeinkomsterna sönderslagen. USA, England och Frankrike har framgångsrikt trängt bort Italien, Kina och Tyskland från de nordafrikanska oljereserverna men har förmodligen gjort samma misstag som i Afghanistan. Den oheliga alliansen med islamistiska krafter har exploderat rakt i ansiktet på stormakterna. (121220)

Ulf B. Andersson skriver i en recension i Amnesty press bland annat att

Tunander har klara poänger när han lyfter fram hur FN:s säkerhetsråd i sin resolution 1973 den 17 mars 2011, antagen med tio röster för och fem nedlagda, krävde stopp för attacker mot civila, vapenembargo och en flygförbudszon. Denna resolution användes sedan för ett Natokrig från luften, vapenleveranser till rebellerna i NTC, bland annat från Sudan, och en insats på marken av specialstyrkor från Storbritannien, Frankrike, Jordanien och Quatar för att besegra Khadaffi. Till historiens ironi hör att libyer, som tidigare setts som lierade med al-Qaida, och i vissa fall som Abdelhakim Belhadj till och med år 2004 skickats av britterna till tortyr i Khadaffis fängelser, nu stred tillsammans med västmakterna.

Tunander måste dock läsas kritiskt då han ofta går för långt i sin tolkning av den mycket komplicerade verkligheten. (nr 05 2012)

Thomas Nydahl skriver på sin blogg Nydahls Occident

Om jag ställde mig tvivlande till de löpande uppgifterna under det libyska inbördeskrigen kan jag nu säga att den västerländska offentligheten - inklusive den svenska - ljög oss fulla. Ola Tunander har skrivit en mycket lärorik bok om vad som skedde och hur krigets utvecklades. De faktorer som avgjorde skeendet redovisar han med stor detaljkännedom. Hans källor är många. Men viktigast av allt är väl att han ifrågasätter de nyhetsmedier och regeringar som - inblandade i kriget - gav oss en fullkomligt falsk bild. (7.12.12)

Christian Swalander recenserar Libyenkrigets geopolitik i nättidningen Alba och skriver bland annat att Ola Tunanders bok är

en insiktsfull, väldokumenterad och spännande genomlysning av hur omvärlden förhöll sig till det libyska inbördeskriget och dess aktörer (11.12.12)